Nieuwjaarswensen van de lezers van het parochieblad

In de kijker: Naamopgaven

In de kijker: Lichtmisviering

 

Je kan de integrale viering hier bekijken: 

 

In de kijker: kinderzegen

klik op de foto om te vergroten

Schermen in de Sint-Pieterskerk

In maart werden twee schermen (elk van 85 inch) opgehangen in de Sint-Pieterskerk van Olsene. De schermen kunnen ingezet worden tijdens de vieringen om teksten, foto’s, liedjes, films, mededelingen, … te projecteren. Bij dopen, huwelijken en uitvaarten kunnen de monitoren een bijkomende persoonlijke toets geven aan de vieringen. Deze apparaten zijn ook een enorme meerwaarde voor de catechese-initiatieven. De monitoren konden al een eerste maal ingezet worden tijdens de viering met de vormselkruisjes.
In een volgende fase onderzoeken we ook nog de mogelijkheid om delen van de viering onmiddellijk te projecteren op de schermen.
Hartelijk dank aan kerkfabriek Sint-Pieter voor de heel waardevolle installatie!

In de kijker: kruisweg van Lauridana

 

 

Klik op de foto hiernaast om de kruisweg te bekijken.

In de kijker: vieringen met vormselkruisjes
en koffiestop

O.-L.-Vr.-Hemelvaart – 15 augustus om 15.00 u.
Kapel OLV ten Dale

We nodigen iedereen hartelijk uit op een Mariabezinning, dit ter gelegenheid van O.-L.-Vr.-Hemelvaart.

We spreken af in de kapel om 15.00 u. We willen ons richten tot Maria en bidden om moed, steun en kracht voor onszelf en iedereen die ons ter harte gaat. We maken het even stil, luisteren naar inspirerende teksten en zingen samen Marialiederen.

Vertel het door aan buren, vrienden, kennissen. Misschien kan je wel iemand meenemen die er anders niet geraakt? Spreek mensen aan, nodig ze uit en weet… gedeelde vreugd is dubbele vreugd.

In de kijker: Bedevaart aan Olsene Grot

In de kijker: Mariabezinning met de vormelingen

VAKANTIE-FOTOWEDSTRIJD
VAN DE PAROCHIE IN ZULTE

Welkom

In de kijker: viering 'Succes met de examens'

Beeldfragmenten van deze viering kan je hier bekijken.

In de kijker: Eerste communie 

In de kijker: moederdagvieringen

Pastoor-emeritus Arsène Buysse overleden 

Onze jeugdverenigingen trokken op kamp

klik op de foto's om ze te vergroten

Chiro Zulte - Opoeteren

Open Jeugdwerk - Sinaai

Chiro Machelen - Malle

Chiro Olsene - Ellikom

KSA Olsene – Herk-De-Stad

Resultaat van de vakantie foto-wedstrijd

Vormsel 2023

De vormsels in de parochie in Zulte gaan door op zaterdag 20 mei 2023.

De vormseltrajecten voor de ingeschrevenen staan in de startblokken. Kinderen die school lopen in één van de lagere scholen in Zulte, krijgen de kans om in te schrijven voor het vormsel via de school.

Voor de kinderen die geen school lopen in Zulte, moet er dringend contact opgenomen worden met de verantwoordelijke van de vormselcatechese (voor 10 oktober). Info vind je HIER.

Ken je iemand die zich nog wil inschrijven voor het vormsel? Wil je dan deze informatie doorgeven aan deze mensen? De inschrijvingen worden weldra afgerond! Dank je wel!

Leven vanuit de doop: een pastoraal project in ons bisdom Gent

 

 

Gedurende twee jaar willen we in ons bisdom nadenken over de fundamenten en de betekenis van het doopsel. We starten dit werkjaar bij onszelf. Wat betekent het sacrament van het doopsel? Wat betekent het te leven als gedoopte? Welke zending heeft het doopsel mij gegeven en hoe beleef ik die?
In de weekendvieringen van 20 en 21 november zetten we stap 1 en ontvingen alle aanwezigen een tochtboekje en werd er ook een woordje uitleg gegeven. 
Heb je nog geen boekje? Je kan er nog eentje afhalen achteraan in onze kerken.

De uitnodiging van onze bisschop Lode in een videoboodschap vinden jullie hier

______________________________________________________________________

In het weekend van 4 en 5 december zetten we stap 2: SAMEN AAN DE START
______________________________________________________________________

In het weekend van 8 en 9 januari zetten we stap 3: JIJ BENT MIJN GELIEFDE

______________________________________________________________________

In het weekend van 26 en 27 februari zetten we stap 4: EEN IN DE DOOP

     -Om in te schrijven voor een bezoek aan de Orthodoxe parochie in Gent: klik hier

     -Ter verrijking van de persoonlijke overweging over de doopspiritualiteit, vind je hier de gekozen citaten door de voorgangers van de verschillende kerkgemeenschappen.

     -Hier vind je getuigenissen over de doop in andere Christelijke Kerken.

______________________________________________________________________

In de veertigdagentijd worden we in stap 5, EEN DOOPKUUR, uitgenodigd om een gebedstraject te volgen. De derde, vierde en vijfde zondag van de vasten staan uitgebreid in het tochtboekje. Het volledige traject van de eerste tot vijfde zondag kan je hieronder downloaden.

______________________________________________________________________

Stap 6: tijdens het paasweekend krijgt ‘De doop en de vernieuwing van de doopbeloften’ onze bijzondere aandacht. De voorbereiding hierop kan je met je tochtboekje doen van bladzijde 50 tot 55.

______________________________________________________________________

Stap 7 'Nieuwe mensen worden': de paastijd is een tijd van geloofsgroei: we krijgen vijftig dagen om dieper te ontdekken wat de paasboodschap (‘Jezus leeft’) betekent, voor ons persoonlijk en voor de Kerk. De handelingen van de apostelen vertellen hoe mensen dankzij de verkondiging in woord en daad tot het geloof komen in de Levende Heer. Hiervoor gebruiken we het tochtboekje bladzijde 56 tot 61

______________________________________________________________________

Stap 8 'Leven vanuit de Geest': Hiervoor hebben we ons tochtboekje nodig bladzijde 62 t.e.m. 65. In deze stap, ter gelegenheid van Pinksteren, willen we ons bezinnen over onze zending als gedoopten in deze wereld.

______________________________________________________________________

 

Gebedstraject Bij Stap 5
PDF – 12,3 MB 607 downloads

Naamopgave

Wat zeg je tegen iemand die ziek is of rouwt?

Misschien ken je ook dat ongemakkelijke gevoel. Je wil iemand nabij zijn die ziek is of rouwt. Maar wat zeg je dan? Je stelt dat bezoekje of telefoontje maar uit omdat je piekert over wat je kan zeggen tegen je vriendin of kennis die kanker heeft of net haar partner verloren heeft. “Ik weet hoe je je voelt. Het is gelukkig een van de betere kankers om te hebben. Het verdriet zal slijten”. Nee, dat klinkt allemaal verkeerd. En dat is het ook! Je weet niet hoe de ander zich voelt, vast niet gelukkig om haar goede kanker en het verdriet zal misschien ooit een plaats krijgen, maar nu nog niet. 

Wat jij te zeggen hebt, is irrelevant. Vergeet het gewoon. Het gaat erom dat je wat ruimte maakt voor de ander. 

Niet praten, opbeuren of fixen is je eerste opdracht, maar luisteren. Gewoon luisteren. 

Maar ik weet toch al dat het slecht met haar gaat… Nee, dat weet je niet. Er zijn geen twee mensen die op dezelfde manier ziek zijn of rouwen. En ook als je ziek bent of rouwt is elke dag weer anders. Hoe is het nu voor haar? Als je daar benieuwd naar bent, heb je in jezelf al wat ruimte gemaakt voor het verhaal van de ander. 

Gewoon luisteren is moeilijk. Maar gewoon luisteren is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Goed luisteren is zelfs best wel moeilijk. Dat merk je snel genoeg als je het probeert.

In een online cursus kan je volgende zaken leren: ruimte maken voor de ander en jezelf even opzij zetten, rustig beginnen en zonder haast verdergaan, 5 manieren om volgend te luisteren, opmerken en benoemen wat er borrelt bij de ander en tenslotte ook verdiepen via gevoelens, verbeelding, concretisering en verbreding.

Wil je deze gratis online cursus ook eens volgen? Je kan je inschrijven via deze link.

Abonnement Kerk en Leven, het parochieblad

Voor nog geen euro per week, niettegenstaande de oplopende kosten, krijg je een attractief weekblad in je brievenbus!

Veel mensen zijn blij om nog eens betrouwbare en waardevolle informatie, m.a.w. info uit ‘goede bron’, op papier te krijgen. Zo ook jij als abonnee van Kerk en Leven: een weekblad met 4 bladzijden up-to-date nieuws uit de parochie in Zulte en met vele interessante, mooie en waardevolle artikelen over de samenleving, binnen en buiten de kerk. Ongetwijfeld wil jij abonnee blijven of worden? Dit kan door € 50 over te schrijven op BE57 0003 2596 2335 van Kerk en Leven Zulte, met vermelding: “abonnement 2023: naam – adres”.

Advent 2022